maanantai 26. lokakuuta 2015

Määtän maja

Määtän maja sijaitsee Joensuun Kiihtelysvaarassa keskellä kirkonkylää. Maja on saanut alkunsa Kiihtelyksen kyläyhdistyksen toimesta, koska kylällä ei ole yhteistä kokoontumispaikkaa kyläläisille ja retkeilijöille. Maja haluttiin paikkaan, josta on näkymät vaaralta. Paikaksi valikoitui Määtän mäki, jossa kesäaikaan laiduntavat lampaat ja talvella mäkeen tehdään koneella mäenlaskupaikka. Maja toimii siis ympärivuoden erilaisten tapahtumien ja vapaa-ajan paikkana. Majaa huoltaa kyläyhdistyksen ja kylän väki vapaaehtoistoimin. Maja on vielä viimeistelyä vaille valmis. 
Maja tarkoitus on olla esteetön kaikille käyttäjilleen.

Tie on loiva, jota pitkin pääsee majalle apuvälineiden tai pyörätuolin kanssa avustettuna. Myös ajo taksilla tai autolla onnistuu majalle saakka.
Huvimajan oviaukko on riittävän leveä ja kulkuliuska on riittävän loiva ja tukeva...
...mutta huvimaja itsesään on liian ahdas esimerkiksi pyörätuolilla liikuvalle. Penkit ovat kuitenkin varsin korket, joihin istahtaminen pitäisi olla vaivatonta.

Huussi ja puuvajarakennus sijaitsee huvimajan välittömässä läheisyydessä. Puiden ottaminen on haastavaa liikuntararjoitteiselle. Oviaukko on varsin kapea. Kynnystä ei kuitenkaan ole.

WC:n ovi on riittävän leveä ja kynnys on erittäin loiva, jolloin myös apuvälineillä tai pyörätuolilla meno vessaan onnistuu.

WC-tila on erittäin tilavat, jossa mahtuu pyörimään pyörätuolilla. Tila on vielä kesken.
Huussi on suunniteltu esteettömäksi, jossa on laskeutuvat käsituet seinillä. Vessapaperiteline ja kuivikkeet tullaan sijoittamaan sopiville etäisyyksille.
Viimeistelytyöt ovat pihan osalta kesken ja kulku huussista ulos näyttää sen, että pihan pohja on vielä epätasainen. Apuvälineitä käyttäville epätasainen pinta on vielä tässä vaiheessa hieman vaarallinen.
Alkukesästä pitkälle syksyyn lampaat laiduntavat Määtänmäessä. Huvimajasta ja huussista on suora näköyhtys laitumelle, jossa voi katsella ja ihastella lampaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti